SCA Coffee Skills Diploma

ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Ο SPECIALITY COFFEE ASSOCIATION OF EUROPE & AMERICA (SCA) είναι παγκοσμίως, πρωτοπόρος επαγγελματικός οργανισμός που προωθεί την υπεροχή του ποιοτικού καφέ και προσελκύει επαγγελματίες από όλους τους τομείς της βιομηχανίας του καφέ. Απευθύνεται σε Roasters, barista, έμπορους καφέ, τεχνικούς, ιδιοκτήτες, υπεύθυνους λειτουργίας, στελέχη του Coffee Marketing & Πωλήσεων, αλυσίδες καφέ, ξενοδοχεία, κ.ά. Το Coffee Skills Program είναι ένα εκπαιδευτικό συστημα με σκοπό να συναντήσει όλες τις ανάγκες των επαγγελματιών του κλάδου καφέ σε όλο τον κόσμο. Είναι ενα ελεγμένο και πιστοποιημένο σύστημα του οποίου η διδακτέα ύλη έχει γραφεί και ενημερωθεί από τα "καλύτερα μυαλά" της βιομηχανίας του καφέ. Το ενοποιημένο εκπαιδευτικό σύστημα του SCA καθώς τα πιστοποιητικά κατόπιν εξετάσεων που παρέχουμε είναι αναγνωρισμένα σε όλο τον κόσμο.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: 6 ΕΝΟΤΗΤΕΣ - 3 ΕΠΙΠΕΔΑ - 1 ΔΙΠΛΩΜΑ:

Η βιομηχανία του καφέ είναι τεράστια και προσφέρει πολλές και ποικίλες ευκαιρίες καριέρας.

Το Coffee Skills Program επιτρέπει στους συμμετέχοντες να διαλέξουν το εκπαιδευτικό μονοπάτι που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Υπάρχουν έξι διαφορετικές ενότητες μαθημάτων βασισμένες σε διαφορετικούς τομείς, η καθεμία με τρία επίπεδα πιστοποίησης, Βασικό, Μεσαίο και Επαγγελματικό. Εκτός από την Εισαγωγή Στον Καφέ που αποτελείται από ένα επίπεδο μόνο. Για κάθε σειρά μαθημάτων μπορείτε να συγκεντρώνετε πόντους μαζί με το πιστοποιητικό, οι οποίοι σας αποδίδονται μετά από επιτυχή εξέταση και όταν συγκεντρώσετε τους 100 πόντους, σας απονέμετε το SCA Coffee Skills Diploma.

3 ΕΠΙΠΕΔΑ
ΒΑΣΙΚΟ/FOUNDATION

Το Βασικό επίπεδο σας παρέχει μια πρώτη γεύση ενός συγκεκριμένου τομέα του καφέ. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να αποκτήσετε μία πρώτη εικόνα των βασικών δεξιοτήτων σε μια γνωστική περιοχή και να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν θέλετε να συνεχίσετε την περαιτέρω εκπαίδευσή σας. Δεν απαιτείται απαραίτητα προϋπηρεσία σε αυτό το επίπεδο. Τα μαθήματα/εξέταση αυτού του επιπέδου διαρκούν 1 ημέρα.

ΜΕΣΑΙΟ/INTERMEDIATE

Ιδανικό για όσους εργάζονται ήδη στον κλάδο με γνώση των βασικών δεξιοτήτων. Σημαντική είναι η προϋπηρεσία στον τομέα πριν την έναρξη αυτού του επιπέδου. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κατέχουν την πιστοποίηση του βασικού επιπέδου στη συγκεκριμένη ενότητα. Τα μαθήματα/εξέταση αυτού του επιπέδου διαρκούν 2 ημέρες.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ/PROFESSIONAL

Το Επαγγελματικό επίπεδο είναι ιδανικό για όσους θέλουν να αποκτήσουν εξειδικευμένη γνώση σε υψηλό επίπεδο σε κάθε ειδικότητα. Η επιτυχία σε αυτό το επίπεδο υποδηλώνει στους εργοδότες, άτομα ικανά να εργαστούν σε αυτόν το χώρο. Είναι επιθυμητή εκτεταμένη προϋπηρεσία και σχετική με την ενότητα πριν την έναρξη του επιπέδου. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κατέχουν την πιστοποίηση του μεσαίου επιπέδου στη συγκεκριμένη ενότητα. Τα μαθήματα/εξέταση αυτού του επιπέδου διαρκούν 2 – 3 ημέρες.

Ανακαλύψτε ένα καλύτερο κόσμο για τον καφέ!

INTRODUCTION TO COFFEE

«Η εισαγωγή στον καφέ» είναι ένα ιδανικό θεωρητικό μάθημα για όποιον κάνει τα πρώτα του βήματα στη βιομηχανία του καφέ ή όποιον ενδιαφέρεται για το υπέροχο αυτό ρόφημα. Χαρτογραφεί την πορεία του καφέ από τον τόπο προέλευσής του στην Αιθιοπία μέχρι το κύριο αγαθό, που εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο απολαμβάνουν σήμερα. Από την καλλιέργεια του δέντρου, τη ξήρανση, το καβούρδισμα, την παρασκευή και τέλος την κατανάλωση. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ SCA ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ FOUNDATION.

GREEN COFFEE

Η ενότητα «Πράσινος Καφές» καλύπτει τις βασικές έννοιες σχετικά με τον ωμό καφέ, από το στάδιο της καλλιέργειας του φυτού, την επεξεργασία, μεταφορά, αποθήκευση μέχρι το καβούρδισμα. Εμβαθύνουμε στο είδος της COFFEA, αναλύουμε εμπορικά & μη είδη, αναγνωρίζουμε μεθόδους επεξεργασίας και προελεύσεις. Κατονομάζουμε τις ποικιλίες & τη διαδρομή τους, το τύπο των ελαττωμάτων & την επίπτωσή τους στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Αναλύουμε την μέθοδο εξέτασης δειγμάτων ωμού καφέ. Μαθαίνουμε πως παρακολουθούμε & πως υπολογίζουμε τις τιμές του καφέ μέσα από το Χρηματιστήριο του Καφέ.

Η ενότητα «GREEN COFFEE» διδάσκεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα:

Βασικό (Foundation)
Ενδιάμεσο (Intermediate)
Επαγγελματικό (Professional)

SENSORY SKILLS

Στην ενότητα αυτή καλύπτονται οι βασικές αρχές των γευστικών αισθήσεων σε πρακτικό επίπεδο αλλά και διαδραστικά μας βοηθάει να συγχρονίσουμε Γεύση & Όσφρηση. Μελετά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε, γευόμαστε και πώς να εφαρμόσουμε τη γνώση αυτή εξελίσσοντας παράλληλα τα φυσικά χαρακτηριστικά του καφέ. Κανόνες γευσιγνωσίας, τραπέζι γευσιγνωσίας, φόρμα Coffee Cupping και τι αξιολογεί. Προσφέρει βαθύτερη πληροφόρηση στην αναγνώριση της ποικιλίας καφέ, καθώς και μια επισκόπηση του πώς να το εφαρμόσουμε επιχειρηματικά. Τέλος γιατί, η συστηματική γευσιγνωσία “cupping” είναι σημαντική στις επιχειρήσεις μας; Ιδανικό για όσους θέλουν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στις γευστικές/οσφρητικές ικανότητες.

Η ενότητα «SENSORY SKILLS» διδάσκεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα:
Βασικό (Foundation)
Ενδιάμεσο (Intermediate)
Επαγγελματικό (Professional)

ROASTING

Η ενότητα του ROASTING εστιάζει στην κατανόηση βασικών παραμέτρων και των φυσικών αντιδράσεων που προκύπτουν κατά τη διαδικασία του καβουρντίσματος. Βοηθά στην κατανόηση της διαδικασίας καβουρδίσματος, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου καβουρδίσματος αλλά και το πώς ελέγχονται οι παράμετροι πριν, κατά & μετά το καβούρδισμα.
Δίδονται οδηγίες για τις οποίες θα πρέπει να εργαστούμε κάνοντας βασικούς υπολογισμούς, βασιζόμενοι σε ορισμένες φυσικές ιδιότητες και αντιδράσεις κατά την εξέλιξη του καβουρντίσματος σε κάθε παρτίδα. Διδάσκει τις δεξιότητες και την απαιτούμενη γνώση ενός διαχειριστή, ο οποίος σχεδιάζει και πραγματοποιεί ελέγχους ποιότητας, δημιουργεί μία σειρά προϊόντων για να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές προτιμήσεις, υπολογίζει τα έξοδα παραγωγής και διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα της παραγωγής.

Η ενότητα «ROASTING» διδάσκεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα:
Βασικό (Foundation)
Ενδιάμεσο (Intermediate)
Επαγγελματικό (Professional)

BREWING

Στο σεμινάριο Brewing θα διδαχθείτε θεωρητικά & τεχνικά πως θα αποσπάσετε μέσω της σωστής διαδικασίας, το καλύτερο αποτέλεσμα από τις διάφορες μεθόδους παρασκευής καφέ, από επαγγελματικές μηχανές φίλτρου, chemex, dripper, aeropress, syphon, French press, κ.ά. Επιπλέον, θα μάθετε πως αναλύεται το προφίλ άλεσης, πως συνδέεται η άλεση ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής σας και πως μπορεί να μετρηθεί επιστημονικά η δύναμη του καφέ και το διάγραμμα της εκχύλιση ενός καφέ. Αναλύονται όλοι οι παράγοντες εκχύλισης: ποιότητα νερού, αναλογία νερό-καφέ, στόχος κλίμακας strength & extraction, βαθμός άλεσης σε σχέση με το χρόνο, θερμοκρασία νερού, pH, παλμό, χρόνος επαφής νερό-καφέ, στροβιλισμός, σωστή χρήση φίλτρων, συντήρηση, χρόνος σερβιρίσματος.

Η ενότητα «BREWING» διδάσκεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα:
Βασικό (Foundation)
Ενδιάμεσο (Intermediate)
Επαγγελματικό
(Professional)

BARISTA SKILLS

Η ενότητα «Δεξιότητες barista» αφορούν όσους επικεντρώνονται στις κύριες δεξιότητες που απαιτούνται για τη ρύθμιση του μύλου άλεσης, την παρασκευή espresso, cappuccino & της τεχνικής του latte art. Μερικά από τα θέματα που αναλύονται: Ιδανική δοσομέτρηση εντός του φίλτρου σε γραμμάρια, ισότιμη κατανομή του καφέ μέσα στο φίλτρο & κάθετο tamping, τι είναι το channeling και που οφείλεται, τύποι εκχύλισης, ποια είναι η κατάλληλη χρήση του βραστήρα, παραλλαγές Espresso, μέθοδοι συντήρησης του καφέ, καθαρισμός και συντήρηση του εξοπλισμού μύλο – μηχανή, ανάλυση της δομής των κόκκων, κοκκομετρία με το RO-TAP, η σημασία των μικρό-σωματιδίων κατά την άλεση, ο ρόλος των αρωμάτων και η συμμετοχή τους, σωστό άλεσμα καφέ που ταιριάζει με το χρόνο εκχύλισης, σωστή αναλογία ΝΕΡΟ–ΚΑΦΕ, ανάλυση στις κλίμακες καφέ espresso & φίλτρου, καλή ποιότητα νερού, χρόνος επαφής, καταγραφή του προφίλ σε κλίμακα, θερμοκρασία νερού, στροβιλισμός ή προφίλ πίεσης, τι είναι τα refractometers και γιατί τα χρησιμοποιούμε.

Η ενότητα «BARISTA SKILLS» διδάσκεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα:
Βασικό (Foundation)
Ενδιάμεσο (Intermediate)
Επαγγελματικό (Professional)